KaiBlog ‘03
Üretim Alanı Analizi
Üretim alanı (Gemba) bir olay yeridir.
Tüm üretim, işlemler, çalışan ilişkileri, olaylar ve problemler orada gerçekleşir. Problem gibi, çözüm de oradadır. Üretim alanını analiz edebilmek bu yüzden her açıdan önem taşır.

🔸 Merhaba ile başlayın!
Her şeyden önce ‘Merhaba’ ile başlayın, gününün nasıl geçtiğini sorabilir, neden orada olduğunuzu ve amacınızı anlatabilirsiniz.
🔸 Sherlock Tarzı
Gemba’da tam bir Sherlock olun ! Yaşanan, yapılan olayları tarafsızca anlamaya çalışın.
Burada empati yeteneğinizi konuşturabilirsiniz, ‘ben olsaydım ne yapardım’, ‘ben olsaydım nasıl koyardım’, ‘nasıl olsa daha rahat hareket ederdim’ gibi. Sorduğunuz sorular da önünüzde bir yol açar, dikkatlice gözlemleyip soru sormayı unutmayın.
🔸 Ekip Çalışması
Burada da, herhangi bir yerde de yalnız değilsiniz. Bu dönüşümü ancak tüm çalışanlar ile birlikte çalışarak yapabiliriz, tamamıyla bir ekip çalışmasındayız.
Her çalışanın bilgi ve yetenekleri farklıdır. Bizim yapmamız gereken herkesin sahip olduğu değeri tek bir alanda birleştirebilmek.
Üretim alanı analizi için bu kavramlardan da diğer bloglarda bahsedeceğiz:
▪️ Gemba Yürüyüşü
▪️ 5 Neden Analizi
▪️ Ishikawa Diyagramı
▪️ Değer Akışı Haritalama
▪️ Spagetti Diyagramı
Şimdi, Gemba ile başlayalım.

Gemba Nedir?
Gemba Japoncada “gerçek yer, olay yeri” olarak geçer.
Yalın üretimde Gemba kısaca; olay yerine giderek gerçek olan biteni görmeyi, olanları ilk ağızdan dinlemeyi ifade eden bir davranış tarzıdır.

Gemba Walk (Gemba Yürüyüşü) gerçek süreci görme, işi anlama, soru sorma ve öğrenme eylemini ifade eder. Bu Yalın yönetim felsefesinin temel bir parçası olarak da bilinir.

Gemba Yürüyüşü (Gemba Walk) Nedir ?
Gemba yürüyüşleri gerçek süreci görme, işi anlama, soru sorma ve öğrenme eylemini ifade eder. Bu Yalın yönetim felsefesinin temel bir parçası olarak da bilinir.
🔸 Taiichi Ohno, Gemba Yürüyüşü kavramının gelişimine öncülük etmiştir.
Gemba yürüyüşü, liderlerin mevcut güvenlik risklerini tespit etmelerini , makine ve teçhizat koşullarını gözlemlemelerini, uygulanan standartlar hakkında soru sormalarını, çalışma durumu hakkında bilgi sahibi olmalarını ve çalışanlarla ilişkiler kurmalarını sağlamak için tasarlanmıştır.
🔸 Gemba yürüyüşü, üretim ile çalışan arasındaki en önemli köprüyü kurar. Örneğin, Amazon CEO’su Jeff Bezos, tüm yöneticilerin bir süre müşteri hizmetlerinde çalışmasını sağlayarak bir tür Gemba Yürüyüşü kullandı. Onlara şirketin doğrudan halkla nasıl etkileşime girdiğine dair daha iyi bir bakış açısı sağlamak istedi.
Gemba yürüyüşünün etkisini bunu düzenli hale getirdikten sonra çok daha iyi anlayacaksınız.
Amacı Nedir?
Gemba Yürüyüşü’nün amacı, sonuçları gözden geçirmek veya yüzeysel yorum yapmak yerine, değer akışını ve sorunlarını anlamaktır. Kısacası olayı, olay yerinde ve olay yerindeki herkes ile çözmeyi anlatır, tavsiye eder.
Peki etkili bir Gemba Yürüyüşü için neler dikkat etmeli?
İşte burada:


📚 Kaynaklar:
https://tr.wikipedia.org/wiki/Gemba#:~:text=gembada%20sa%C4%9Fduyulu%20olmal%C4%B1d%C4%B1r.-,Gemba%20y%C3%BCr%C3%BCy%C3%BC%C5%9F%C3%BC,bir%20par%C3%A7as%C4%B1%20olarak%20da%20bilinmektedir.
https://www.donusumdanismanlik.com/gemba-nedir-gemba-walk-gemba-acilimi/
https://www.somutstrateji.com/blog/gembanin-5-altin-kurali
https://www.creativesafetysupply.com/qa/gemba/what-is-gemba
https://www.lean.org/lexicon-terms/gemba/
https://www.creativesafetysupply.com/qa/gemba/what-is-gemba
https://www.sixsigmadaily.com/what-is-a-gemba-walk/